Uit zeer talrijke proeven, die wij met zaden van Pisum sativum hebben genomen, mogen wij besluiten dat oplossingen van anorganische zouten een schadelijken invloed hebben op de kieming der zaden. Dit is geldig voor de volgende zouten: K Cl, K2SO4, K Cl O3, KC1O4, Ks Cr O4, KsCr2 O7. Na Cl, Na2S)4, Na NO3, NH4C1, (NH4)2SO4, NH4N)3, Ca Cl2, Ca(NO3)s, Ba CL, Ba(NO3)2, SrCl2, Sr(NO3)2, CuSO4, FeSO4. De zaden werden telkens gedurende 24 uren in eene oplossing van een van de genoemde zouten gedompeld, en daarna (bij steeds gelijke temperatuur) in een kiemtoestel gebracht. Voor een zelfde zout (keukenzout) hebben wij verschillende concentratiën beproefd, te beginnen met 1 pct. tot 35 pet., telkens opklimmende met 1 pet.: daarbij hebben wij bevonden dat zwakke en sterke concentratiën minder schadelijk zijn dan oplossingen, waarvan de concentratie middelmatig (21 à 25 pct.) is. Voor een zelfde metaal zijn bij gelijke procentische concentratie, sulfaten minder schadelijk dan chloriden, en deze minder schadelijk dan nitraten. Baryum- en strontiumzouten zijn minder schadelijk dan calciumzouten. De kieming wordt bespoedigd, wanneer men de zaden vóór de kieming eenigen tijd in water laat opzwellen; een anderen invloed van deze bewerking is niet te bespeuren.