1888
Het laboratorium der bierbrouwers te Berlijn
Publication
Publication
Album der natuur , Volume 37 - Issue 1 p. 405- 407
Voor eenigen tijd is een verslag in het licht verschenen, dat misschien den lezers van het Album genoeg belang kan inboezemen om er hier enkele woorden aan te wijden. Het boekje heet Nachrichten über den Verein Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin, en bevat, behalve een verhandeling over sarcine, waarover in het vorige bijblad eene mededeeling te vinden is, eene uiteenzetting van het doel en den aard der werkzaamheden van het Verein, benevens een overzicht van de voornaamste punten, die in de vijf jaren van zijn bestaan in behandeling zijn genomen. Zooals het met al dergelijke inrichtingen gaat, is het uiterst moeilijk directe resultaten met den vinger aan te wijzen aan diegenen, welke niet op de hoogte zijn van de brouwerjj-techniek en van de talrijke vraagstukken die deze oplevert. Vragen wij dus, aan de hand van het verslag, naar de practische uitkomsten, dan is de meest vertrouwbare maatstaf het ledental der vereeniging; hierin toch spreekt zich het oordeel uit van de mannen der praktijk, brouwers, moutfabrikanten en dergelijken. En naar deze maat gemeten heeft zij haar recht van bestaan schitterend bewezen; opgericht in 1883 met 121 leden bracht zij het in vijf jaar tot een ledental van 1023. Gaan wij na, dat zij zich tot Noord-Duitschland bepaalt en zich het Münchener brouwstation tot voorbeeld heeft gesteld , terwijl nog in Weihenstephan een derde inrichting van soortgelijken aard te vinden is, dan mogen wij besluiten, dat de brouwers in Duitschland vrij algemeen het er over eens zijn, dat zij heil verwachten kunnen van wetenschappelijke laboratoriën, welke buiten alle concurrentie door samenwerking in het leven zijn geroepen, ten einde de industrie in haren geheelen omvang voort te helpen en in te lichten. Gaan wij nu eenigszins nader na, waarover zich de werkzaamheden van dit Verein uitstrekken. In de eerste plaats beschikt het over een laboratorium, waar zoowel algemeen wetenschappelijke onderzoekingen verricht worden als ook speciale analysen van ingezonden monsters. De uitkomsten van de eerste worden medegedeeld in een vaktijdschrift, dat wekelijks verschijnt, en waarin gedurende den loop der vijf jaren , dat het laboratorium werkt, een honderdtal grootere of kleinere opstellen verschenen zijn, die hier hun oorsprong hebben genomen. Wat de analysen betreft, deze omvatten van allerlei, wat in de bierindustrie te pas komt; water, bier, mout en gist leveren het hoofdcontingent, maar in de lijst van de artikelen, welke het verslag opsomt, treft men verder de gewone stoffen aan, die tot onderzoek aan technische laboratoriën plegen aangeboden te worden, als ketelsteen , kolen, smeermiddelen enz. In de derde plaats houdt de bacteriologische afdeeling van dit laboratorium zich bezig met de vervaardiging van reinculturen van gist, wier toepassing in het groot, op aansporing van HANSEN, in de laatste jaren in gebruik begint te komen.
| Additional Metadata | |
|---|---|
| Album der natuur | |
| CC BY 3.0 NL ("Naamsvermelding") | |
| Organisation | Kruseman |
|
onbekend. (1888). Het laboratorium der bierbrouwers te Berlijn. Album der natuur, 37(1), 405–407. |
|